Akcija CISOK-a Split „Izaberi pametno – izaberi deficitarno“ ide dalje!

 … ali s novim partnerom Obrtničkom komorom Splitsko-dalmatinske županije, te uz podršku Grada Splita.

CISOK Split osmislio je akciju promoviranja upisa učenika osmih razreda u srednjoškolske programe obrazovanja za deficitarna zanimanja.  Akcija „izaberi pametno – izaberi deficitarno!“ krenula je još prošle školske godine, a ove godine narasla je na više aktivnosti i događaja, više partnera i suradnika, te s užom suradnjom i aktivnijim sudjelovanjem osnovnih škola. Cilj akcije je pridonijeti usklađivanju obrazovnog profila radnika na tržištu rada s potrebama tržišta rada, čime bi što veći broj mladih ljudi  koji izlaze iz sustava srednjoškolskog strukovnog obrazovanja u što kraćem mogućem roku pronašao posao u struci i izbjegao ulazak u (dugotrajnu) nezaposlenost.

Sa stručnim službama srednjih i osnovnih škola održana su dva radna sastanka  19. i 26. rujna, na kojima su dogovoreni detalji akcije. Drugom sastanku nazočile su i Anđelka Visković, viša  savjetnica gradonačelnika Grada Splita - specijalistica za obrazovanje, Elizabeta Bego, suradnica za obrazovanje u Obrtničkoj komori Splitsko-dalmatinske županije i Elena Gudelj, rukovoditeljica Odjela za tržište rada HZZ RU Split. Tom prigodom savjetnice CISOK-a stručnim suradnicima iz škola su i podijelile pripremljene plakate za oglašavanje planiranih događanja. U CISOK-u će se prirediti i drugi informativni i edukativni materijali za roditelje i učenike, te biti dostavljeni osnovnim školama.

„Izaberi pametno – izaberi deficitarno!“ ove godine sastojat će se iz dva dijela. U prvom dijelu, tijekom veljače sljedeće godine,  predstavnici srednjih škola, Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, savjetnice CISOK-a i pojedini uspješni gospodarstvenici odnosno radnici u deficitarnim zanimanjima posjetit će devet osnovnih škola u Splitu i okolici, te održati predavanja i prezentacije svim  roditeljima učenika osmih razreda o prednostima upisa u programe deficitarnih zanimanja. U drugom dijelu, koji će se održati krajem travnja, srednje škole predstavit će svoje programe deficitarnih zanimanja u CISOK-u zainteresiranim učenicima i roditeljima iz svih osnovnih škola.

Prema povratnim informacijama iz srednjih škola, akcija „Izaberi pametno – izaberi deficitarno!“ održana prošle školske godine pridonijela je boljoj popunjenosti razreda deficitarnih zanimanja. Vjerujemo da će ove godine, bogatija za nove sadržaje i nove suradnje, donijeti i još bolje rezultate.