Alati

Alati pojedincima omogućuju identificirati vlastite mogućnosti, kompetencije i interese u različito doba života kako bi donijeli odluke o obrazovanju, osposobljavanju i zapošljavanju te upravljali vlastitom profesionalnom karijerom.


Portal e-Usmjeravanje nastao je s idejom da se sve informacije koje su potrebne prilikom odabira obrazovnih programa, traženja posla, boljeg planiranja poslovne budućnosti, postavljanja i ostvarivanja ciljeva u karijeri, postave na jedno mjesto i učine lako dostupnima. e-Usmjeravanje nudi brojne informacije i savjete koji korisnicima mogu pomoći u razvoju karijere i donošenju poslovnih odluka. Portal je namijenjen svim ciljnim skupinama, bilo da se radi o učenicima, studentima, osobama koje su trenutačno nezaposlene ili onima koje imaju posao, ali bi željele promjenu u karijeri. Portal prati tzv. Kompas karijere, alat koji omogućuje pretraživanje prema spomenutim ciljnim skupinama. Za svaku skupinu su izdvojene informacije koje su za nju najrelevantnije.

Na portalu e-Usmjeravanje dostupan je i Moj izbor, računalni program za profesionalno usmjeravanje namijenjen korisnicima koji razmišljaju o promjeni zanimanja i svima onima kojI žele saznati dodatne informacije o pojedinim zanimanjima.
 
Upitnik za samoprocjenu osobina ličnosti povezanih s poslom namijenjen je određivanju obilježja pojedinca koja su važna za prilagođenost na različitim radnim mjestima i u raznim poslovnim situacijama. Ovaj upitnik služi prvenstveno vama, kako biste se bolje upoznali s vlastitim osobinama i prepoznali zaposlenje koje vam najviše odgovara i koje je u skladu vašim osobinama.

 

Jednom godišnje Hrvatski zavod za zapošljavanje provodi Anketu o profesionalnim namjerama učenika osnovnih i srednjih škola temeljem koje stručni tim škole i Zavoda definira ciljne skupine kojima su potrebne specifične usluge profesionalnog usmjeravanja. Temeljem rezultata Ankete učenicima su omogućene usluge samo-informiranja putem brošura, interneta, računalnog programa za profesionalno usmjeravanje Moj izbor, informiranja (grupnog i individualnog) i/ili profesionalnog savjetovanja.