Baza znanja

Baza znanja Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri je zbirka činjenica i pravila, odnosno vrsta baze podataka koja služi za upravljanje znanjem. Ona je centralizirano odlagalište za informacije, odnosno kolekcija međusobno povezanog znanja.

U modernom svijetu informacije su postale široko dostupne. Uz pomoć razvoja internet infrastrukture i informacijskih tehnologija do znanja je danas lakše doći nego ikad prije. Ipak, u tom moru informacija teže je doći do znanja koje nam je u nekom trenutku potrebno. Od silnih podataka teže je pronaći željeno znanje, odnosno filtrirati nepotrebne informacije. Zato je upravljanje znanjem postalo jedna od važnijih interdisciplinarnih znanosti, a baza znanja ima veliku ulogu u pohrani, štićenju, pretraživanju i razmjeni znanja.

Uloga baze znanja je pomoći korisnicima u potrazi za znanjem, odnosno da što brže, jednostavnije i iz više izvora dođu do traženih informacija te da znanje dijele s drugim korisnicima. Uključuje relevantne nacionalne i međunarodne propise, smjernice i strategije, priručnike, pregledne članke i stručne radove, te izvješća i studije slučaja vezane uz profesionalno usmjeravanje i razvoj karijere.

Također, baza znanja Centara za informiranje i savjetovanje o karijeri nije statička zbirka informacija, već se informacije unesene u nju povremeno mijenjaju, stvaraju i po potrebi brišu.