Dan otvorenih vrata povodom Međunarodnog dana pismenosti

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa i obilježava se 8. rujna još od 1966. godine. Cilj je svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u rujnu 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti.

Cilj Dana pismenosti  je širenje, poticanje važnosti učenja i same pismenosti. Pojam „pismenost“, prema Anićevom rječniku, podrazumijeva poznavanje slova te vještine čitanja i pisanja, kao i vještinu stvaranja tekstova, pravilnog i smislenog pisanja.
 
Kako bi pomogli u ostvarenju tih ciljeva, CISOK Zagreb I (Ulica grada Vukovara 68) vas poziva na Dan otvorenih vrata u ponedjeljak 9. rujna, kada možete donijeti svoj životopis i zamolbu na pregled našim savjetnicima. Želja nam je pomoći vam da napišete gramatički i jezično ispravan životopis i zamolbu kojima ćete se istaknuti potencijalnim poslodavcima. Također, možete provjeriti vlastita znanja o poznavanju i pismenosti hrvatskog jezika zanimljivim testom.
 
Donosimo vam i par "pismenih" zanimljivosti:
 

  • U svijetu je oko 774 milijuna nepismenih osoba
  • Najmanja stopa pismenosti, oko 23%, jest u Maliju
  • Washington je najpismeniji grad u SAD-u
  • Zbog oružanih sukoba u svijetu trenutno 28 milijuna djece ne pohađa škole
  • Od 101 zemlje u svijetu koje su još daleko od univerzalne pismenosti, 72 neće uspjeti smanjiti za pola stopu nepismenosti odraslih do 2015. godine
 
 
 Dobro došli!