Važne informacije

 

Jesenski rok državne mature 2016./2017.

Nacionalni informacijski centar prijava na visoka učilišta na svojim internetskim stranicama objavio je da je prijava ispita državne mature od 20. 07. 2017. od 12:00 sati  do 31.07. 2017. u 12:00 sati. Svi pristupnici prijavljuju ispite samostalno prijavom i pristupom svojoj stranici na www.postani-student.hr

Više informacija o prijavi jesenskog roka državne mature 2016./2017. možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.postani-student.hr


Interes kandidata za studijske programe

Agencija za znanost i visoko obrazovanje na svojim internetskim stranicama objavila je vijest o najpoželjnijim studijskim programima u ljetnom upisnom roku. Navode da je prema podacima Središnjeg prijavnog ureda Agencije za znanost i visoko obrazovanje, u ljetnom upisnom roku na rang-listama bilo 31 685 kandidata, a pravo upisa ostvario je 28 331 kandidat. 

 
Prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote, najpoželjniji studijski programi* su:

 
1. Logopedija, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
2. Fizioterapija (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
3. Izobrazba trenera - Fitnes (stručni), Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
4. Kriminalistika (stručni), Visoka policijska škola
5. Sestrinstvo, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku.
 
*Nisu prikazani studijski programi s kvotom 10 ili manjom.

Više informacija o rang-listama, kao i tablice s prikazom slobodnih mjesta nakon objave rang-lista, atraktivnosti studijskih programa i atraktivnosti polja studijskih programa, možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.azvo.hr
 

Objavljene su konačne rang-liste za upis na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe

Nacionalni informacijski centar prijava na visoka učilišta na svojim internetskim stranicama objavio je da su 17. srpnja, u 18:04 objavljene konačne rang-liste za upis na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj u ljetnom upisnom roku 2017. godine. Kandidati su obvezani upisati onaj studijski program za koji su dobili pravo upisa (upisni broj) nakon formiranja konačnih rang-lista. Kandidatima koji su dobili upisne brojeve savjetuje se provjeriti termine upisa za studijske programe na kojima su ostvarili pravo upisa.

 

Više informacija o objavi konačnih rang-lista možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.postani-student.hr

 

Raspisani su natječaji za smještaj u studentske domove u akademskoj godini 2017./2018.

Na temelju Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, Studentski centri raspisali su Natječaje za raspodjelu mjesta redovitim studentima u studentske domove u akademskoj 2017./2018. godini.

Natječaje za smještaj u studentskim domovima u akademskoj godini 2017./2018. možete pronaći na internetskim stranicama studentskih centara u Republici Hrvatskoj:
 

Mistarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je 7.600 novih stipendija za studente

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na svojim internetskim stranicama objavilo je da su predstavljeni programi stipendiranja studenata. U idućih pet godina iz strukturnih fondova Europske unije (u sklopu Operativnoga programa 'Učinkoviti ljudski potencijali'), Ministarstvo je osiguralo 4.600 dodatnih socijalno-ekonomskih stipendija godišnje te po prvi put, najmanje 3.000 STEM stipendija godišnje. Ukupno bi se na godišnjoj razini, počevši od 2017. godine, dodjeljivalo najmanje 13.000 stipendija, čime se broj stipendija i više nego udvostručuje.

 
Više informacija o novim programima stipendiranja studenata možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.mzo.hr 

 

Objavljene privremene rang liste za upis na preddiplomske, stručne i integrirane studijske programe 

Nacionalni informacijski centar prijava na visoka učilišta na svojim internetskim stranicama objavio je da su 12. srpnja 2017. u 10 sati objavljene privremene rang-liste (s privremenim rezultatima ispita državne mature) za upis na studijske programe na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj za ljetni upisni rok.

Privremene rang-liste podložne su promjenama sve do objave konačnih rang-lista 17. srpnja 2017. iza 18 sati. 


Više informacija o objavi rezultata ispita državne mature možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.postani-student.hrObjava rezultata ispita državne mature provedenih u ljetnome roku školske godine 2016./2017.

Nacionalni informacijski centar prijava na visoka učilišta na svojim internetskim stranicama objavio je da će 12. 07. 2017. u 12.00 sati biti objavljeni rezultati ispita državne mature koje su pristupnici polagali u ljetnome roku školske godine 2016./2017.

Više informacija o objavi rezultata ispita državne mature možete pronaći na sljedećoj poveznici: www.postani-student.hrObjavljen Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti koji je objavljen u Narodnim novinama, broj 61/2017.Obavijest o polaganje ispita državne mature 2016./2017. uz prilagodbu ispitne tehnologije u jesenskome roku

Nacionalni informacijski sustav prijava na visoka učilišta objavio je na svojim internetskim stranicama obavijest o polaganju ispita državne mature 2016./2017. uz prilagodbu ispitne tehnologije u jesenskome roku. Detaljnije informacije možete pronaći na linku: www.postani-student.hr.

 

Obavijest o objavi Natječaja za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te stručnog preddiplomskog studija u akademskoj godini 2017./2018.

Rektorski zbor Republike Hrvatske na svojim internetskim stranicama objavio je da su javna sveučilišta u Republici Hrvatskoj, u skladu sa člankom 77. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju objavila

Natječaje za upis studenata u prvu godinu preddiplomskog, integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija te stručnog preddiplomskog studija u akademskoj godini 2017./2018.

Tekstove natječaja za pojedino sveučilište možete pronaći na:


Obavijest pristupnicima državne mature koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na svojim internetskim stranicama objavio je vijest za pristupnike državne mature koji pohađaju nastavu na jezicima nacionalnih manjina. Uz suglasnost škola u kojima učenici pohađaju nastavu na jeziku i pismu nacionalnih manjina i uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, NCVVO je odredio termine polaganja ispita iz materinskih jezika:

  • 29. lipnja 2017. u 9 sati – Mađarski materinski jezik (Test)
  • 29. lipnja 2017. u 14 sati – Talijanski materinski jezik (Test)
  • 1. srpnja 2017.  u 9 sati – Srpski materinski jezik (Test)


Obavijest o izmjenama provedbe dodatnih provjera znanja

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u suradnji s Agencijom za visoko obrazovanje (AZVO) dogovorio je izmjene provedbe dodatnih provjera znanja. Dodatne provjere znanja na visokim učilištima u Republici Hrvatskoj i na Arhitektonskome fakultetu u Ljubljani u Sloveniji pomaknute su s 28. lipnja 2017. godine na druge datume. Na internetskim stranicama visokih učilišta bit će objavljene informacije vezane uz navedene promjene.


Obavijest o terminu polaganja ispita iz Latinskog jezika (A i B razina)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na svojim internetskim stranicama objavio je vijest za sve pristupnike ispita iz Latinskog jezika državne mature školske godine 2016./2017.

Ispit iz Latinskog jezika (A i B razina) provest će se 27. lipnja 2017. u 9 sati.
 


Obavijest o terminu polaganja ispita iz Hrvatskog jezika - Test (A i B razina)

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na svojim internetskim stranicama objavio je vijest za sve pristupnike državne mature školske godine 2016./2017.

Ispit iz Hrvatskoga jezika – Test (A i B razina) provest će se 28. lipnja 2017. u 14 sati.
 


Obavijest o polaganju državne mature 

U ponedjeljak, 19. lipnja 2017. godine pristupnici državne mature školske godine 2016./2017. u 9.00 sati pristupili su polaganju ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na A (višoj) i na B (osnovnoj razini). U jednoj srednjoj školi u Splitu kompromitiran je sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i na B (osnovnoj) razini. Umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej (na obje razine) učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskoga jezika – Test.

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) donio je Odluku o odgodi ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i na B (osnovnoj) razini nakon koje će u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pristupiti izmjeni Kalendara državne mature 2016./2017.
 

Obavijest učenicima s područja zahvaćenim požarom u Splitsko-dalmatinskoj županiji

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) na svojim internetskim stranicama objavio je da moli sve pristupnike državne mature s područja zahvaćenim požarom u Splitsko-dalmatinksoj županiji koji nisu u mogućnosti doći do ispitnoga mjesta da niti ne kreću na put i ne izlažu se opasnosti sve dok je na snazi službena zabrana prometa.


NCVVO će u najkraćem mogućem roku objaviti pojedinosti o polaganju prvoga dijela ispita državne mature iz Hrvatskoga jezika – školski esej za sve koji nisu u mogućnosti stići do ispitnog mjesta zbog požara.

 

Objavljen Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje, koji je objavljen u Narodnim novinama, broj 53/2017.