„Kako uspješno komunicirati“ učenici osnovne škole učili u CISOK-u Split

U sklopu programa Tjedna psihologije u splitskom CISOK-u 17. i 19. veljače održane su dvije radionice iste tematike: „Kako uspješno komunicirati“, za učenike viših razreda osnovne škole. Zahvaljujući dobroj suradnji CISOK-a s izviđačkom organizacijom, polaznici radionica bile su dvije grupe izviđača iz Skautskog kluba „Marjan“ i Odreda izviđača-pomoraca „Brodosplit“.

O tome koliko uspješno komuniciramo s drugima ovisi koliko ćemo uspješno njegovati dobre međuljudske odnose, te koliko ćemo biti učinkoviti u profesionalnom i privatnom životu. Stoga je za ovogodišnji, osmi po redu Tjedan psihologije kao krovna izabrana tema iz područja komunikacije: „Ljudi i riječi“. Za učenje komunikacijskih vještina osobito je prikladna metoda radionice. Naime, putem čitavog niza vježbi: individualnih, u paru i u grupi, komunikacijske vještine mogu se uvježbavati u situacijama koje simuliraju realne životne situacije, a tijekom čitavog trajanja radionice stalno su aktivni svi članovi grupe.

Izviđači su na radionicama promišljali o tome zašto je „Govor izvor svih nesporazuma“ (de Saint-Exupery), što to znači da „Dobre riječi malo stoje, a mnogo vrijede“ (Hrebert), te da „Zbog jedne riječi čovjeka često smatraju mudrim, a zbog jedne riječi glupim“ (Konfucije), a bavili su se i našom poslovicom „Ispeci, pa reci“. Saznali su koje su najčešće prepreke uspješnoj komunikaciji i kako ih možemo izbjeći, kao i to da se prilikom komuniciranja samo mali dio informacija prenosi riječima, a većina neverbalnim putem.
Većina polaznika na radionici se prvi put susrela s pojmom „asertivnosti“, ali su se u vježbi komuniciranja tzv. „ja“ porukama odlično snašli. I vježbe prepoznavanja emocija na temelju izraza lica osobe, prepoznavanja značenja različitih gesta i mimike, držanja i stava tijela, vježbe aktivnog slušanja, i ostale, sigurno su pridonijele tome da polaznici ubuduće prilikom kontaktiranja s drugima paze na različite čimbenike o kojima ovisi uspješnost komunikacije, te da budu bolji komunikatori.