Legendarni Stipe Božić u splitskom CISOK-u održao motivacijsko predavanje osnovcima!

Učenici šestih, sedmih i osmih razreda splitske Osnovne škole „Bol“ i solinske Osnovne škole „Kraljice Jelene“, mahom probrani odlični učenici kojima je posjet CISOK-u bio nagrada za izvrstan školski uspjeh, imali su sreću s legendarnim Stipom Božićem biti "Na putu ka vrhovima svijeta"!Naš proslavljeni alpinist, ali i nadareni putopisac i publicist, nagrađivani snimatelj i redatelj dokumentarnih filmova i emisija, član HGSS-a, 8. lipnja je u splitskom CISOK-u održao zanimljivo i sasvim posebno predavanje pod ovim nazivom, popraćeno prezentacijom prekrasnih fotografija sa svojih ekspedicija i video isječaka iz svojih putopisnih dokumentaraca.
 

                


Dokazujući da je točno ono što je rekao za sebe: "Moje su bogatstvo priče koje sam odnekud donio, i to što sam naučio kako ispričati priču i kako druge u nju uvjeriti", Stipe Božić je kao nekom čarolijom poveo učenike u vrtoglave visine Himalaje i na najviše vrhove svih sedam kontinenata, u najudaljenije i najnepristupačnije dijelove svijeta i upoznao ih s pripadnicima različitih, dalekih naroda i kultura.
                                                                                                                                                          
Međutim, njegovo predavanje ima ne samo putopisnu, već i motivacijsku i odgojnu vrijednost. Čitav njegov životni put odličan je primjer što se sve može postići njegujući cjeloživotno učenje. Da bi se čak dva puta popeo na Mount Everest, kao drugi Europljanin u povijesti kojem je to uspjelo, te na najviše vrhove svih sedam kontinenata, Stipe Božić morao je imati snažnu motivaciju da bude najbolji u onome čime se bavi, te spremnost i volju za svladavanjem mnogo različitih vještina.

Morao je postati i dobar fotograf, i snimatelj, i redatelj, i pisac, i organizator...i popis tu još ni izbliza nije gotov. Pored toga, kako je i sam istaknuo na predavanju, ključan je rad na sebi i svojim osobinama.
 

                "U planini često opasnost ne vreba izvana, iz prirode, nego leži u čovjeku, ako nije dovoljno fizički i psihički pripremljen", kaže Stipe, i dodaje da je za kvalitetnu pripremu za ekspediciju nužna upornost, snalažljivost i samopouzdanje. Kako sam sa svojim suradnicima osmišljava i planira ekspedicije, nužna je i kreativnost, sposobnost planiranja, te, kako sam kaže, potpuna predanost projektu. "Tek kad si sam uvjeren u ono što radiš, možeš i druge uvjeriti u vrijednost toga", kaže Stipe.

Pozvao je učenike da se posvete onome što vole raditi i da vjeruju u sebe, jer je i on nekad bio samo dječak koji se verao po kamenjaru planine iznad svog sela. "Sanjao sam visoke planine, i krenuo za svojim snom", rekao je Stipe, te dodao: "Nikad nemojte prestati sanjati! Ugledajte se na pozitivne uzore i idite za svojim snovima!". Kad vam to kaže čovjek koji je osvojio Mount Everest, morate mu vjerovati. 

Poslije predavanja koje nikog nije ostavilo ravnodušnim, te razgovora s gostom, prikazana su i njegova dva dokumentarna filma: "Od Sibira do Sjevernog pola" i "Mate svjetski"
 

                  


Nakon druženja s ovim jednostavnim, a sasvim posebnim čovjekom, čovjek se mora osjećati – boljim, nego što je bio prije nego što su na platnu krenuli prvi slajdovi s Himalaje. Do sad u CISOK-u nismo imali baš takvog gosta, nakon čijeg se izlaganja publika, bez obzira na dob, osjeća kao da lebdi dva pedlja od tla. Mirnoću kojom zrači ovaj čovjek možda vam ne možemo prenijeti ovim tekstom, ali zato možemo dio mudrosti njegovih riječi:

"I najduži put počinje s kućnog praga, i njemu se vraćaš"

"Nije mi cilj sam vrh, nego i put koji prema njemu vodi"

"Motiv nam treba biti da pomičemo granice svojih mogućnosti"


"Na putovanjima upoznaješ nove kulture, ali i sam ostavljaš trag. Pazi, da taj trag bude pozitivan!"


"Za člana tima nije važno koje je religije i boje kože, pa čak ni je li veliki stručnjak; važno je da može raditi u timu"

"Tuđi uspjesi me vesele kao i vlastiti, jer oni nas motiviraju da budemo još bolji"

"Kad razmatraš neki izazov, uz njega razmatraj i svoje mogućnosti"
 
"Na vrhu se ne prepuštamo velikom slavlju, jer s njega odmah vidiš svoje sljedeće ciljeve"

"Za uzore uzmite ljude koji su najuspješniji na svijetu, kao što sam to ja učinio, a ne one koji su najuspješniji u ulici."


Ako ste ove citate pročitali istom brzinom kao i tekst prije njih, vratite se i polako pročitajte svaki od njih, promišljajući o svakoj riječi. Vrijedi...

I na kraju, ono što je Stipe Božić posebno naglasio na kraju svog izlaganja, a što svakodnevno živi kao volonter Hrvatske gorske službe spašavanja:

"Najveća stvar koju sam naučio u planini je kako pomoći drugome u nevolji!"
 
I mogli bismo tako "prepisati" čitavo Stipino predavanje...
 
Hvala Vam, Stipe, što ste prepoznali misiju CISOK-a i učinili nam čast da budete našim gostom!