Obilježavanje Međunarodnog dana pismenosti u CISOK-u Varaždin

Danas, 08. rujna, obilježava se Međunarodni dan pismenosti. Pismenost je pravo koje ima svaki čovjek,  no prepoznato je i kao mehanizam za ostvarivanje drugih ljudski prava. Također je i vrlo značajan i snažan instrument koji se može upotrijebiti za postizanje brojnih društveno vrijednih ciljeva te sa sobom nosi brojne prednosti.
Danas se na pismenost ne gleda samo kao na znanje čitanja i pisanja, već  podrazumijeva puno širi spektar vještina: osposobljenost za čitanje s razumijevanjem, vještine komuniciranja, znanje stranih jezika i korištenja suvremene informacijske i komunikacijske tehnologije, koje omogućuju kvalitetno razumijevanje prirodnih i društvenih zbivanja, osposobljenost za rješavanje problema, vještine i spremnosti za timski rad, prihvaćanje drugih i drugačijih te osposobljenost za trajno učenje. Iako službeni podaci govore da u Hrvatskoj postotak nepismenih osoba nije velik (cca 2%), velik je broj stanovnika koji su informacijski i informatički nedovoljno pismeni, čime im je otežano održavanje koraka s vrlo brzim / svakodnevnim tehnološkim i informacijskim promjenama.
Svakodnevne promjene i suvremeni trendovi tehnologije i uvjeta na tržištu rada utječu i na načine traženja posla.
Upravo zato  CISOK Varaždin ima otvorena svoja vrata za sve kojima je potrebna pomoć u snalaženju među informacijama koje tehnologija nudi, kao i podršku u stjecanju osnovnih informatičkih vještina potrebnih za kvalitetnu prijavu za posao. Tako je danas u našem Centru održana radionica „Moj Europass životopis“, za koju smo imali veliki broj zainteresiranih, uglavnom mladih, ljudi.  
Drago nam je da je među tražiteljima posla prepoznata važnost predstavljanja sebe kao zaista pismene osobe. Veseli nas i spremnost naših sugrađana da iskoriste priliku da se uz stručnu i profesionalnu pomoć pripreme za posao - traženja posla pa smo u tu svrhu omogućili još jedan termin za održavanje navedene radionice. Očekujemo Vas!
 
Stručni tim CISOK-a Varaždin