Okrugli stol „Provedba programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici“

 …održan je u ponedjeljak, 11. srpnja u CISOK-u Split.
 
Prezentirani su i analizirani dosadašnji rezultati istoimenog projekta koji se provodi na području Hrvatske od 1. travnja do 30. studenog ove godine,  u sklopu kojeg se žene pripadnice ugroženih skupina zapošljavaju u okviru javnih radova – pomoći zajednici, na poslovima pomoći i njege starijih korisnika socijalne pomoći i starijim osobama u njihovim domaćinstvima.
      

Okrugli stol okupio je 25 sudionika iz HZZ-a Regionalnog ureda Split, predstavnika Grada Splita i Županije Splitsko-dalmatinske, te neprofitnih organizacija s područja Županije. Elena Gudelj, rukovoditeljica Odjela za tržište rada Regionalnog ureda Split HZZ-a, prezentirala je trenutno stanje i kretanje nezaposlenosti žena proteklih godina. Domagoj Tavra, stručni savjetnik u Odsjeku za aktivnu politiku zapošljavanja, predstavio je rezultate provedbe projekta na razini Splitsko-dalmatinske županije.

Projektom „Provedba programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici“ potiče se aktivacija i motivacija žena koje su u nepovoljnom položaju s aspekta zapošljavanja i olakšava njihova integracija na tržište rada, te poboljšava kvaliteta življenja starijih korisnika socijalne skrbi i ostalih osoba starije životne dobi. Iako je HZZ i proteklih nekoliko godina bio nositelj projekata sličnog profila, ovo je prvi ovakav projekt sufinanciran sredstvima iz EU fondova, kao i prvi s ovolikim brojem uključenih osoba.

U projekt su uključene 144 radnice i njime je obuhvaćeno preko 1200 domaćinstava, mahom iz ruralnih krajeva Županije. Projekt je i usmjeren više na nezaposlene žene i korisnike iz tih područja, koja imaju veće potrebe za društvenom potporom ove vrste od razvijenijih gradskih sredina.
Iako provedba projekta završava 30. rujna, slične projektne aktivnosti HZZ-a nastavit će se i dalje, ali financirane „domaćim“ sredstvima. Osmišljavanju narednih sličnih projekata pridonijet će i informacije o potrebama starijih pripadnika socijalne pomoći i starijih osoba općenito, koje se sustavno prikupljaju „na terenu“ u sklopu projekta koji je u tijeku.