Pitanje „Kako se predstaviti poslodavcu“ – iz ugla poslodavca!

 U CISOK-u Split 24.veljače održan je seminar „Kako se predstaviti poslodavcu“, na kojem su brojni okupljeni  nezaposleni mogli iz prve ruke saznati kakve osobine, ponašanje i odgovore na postavljena pitanja poslodavci najviše cijene kod kandidata na selekcijskom intervjuu. Seminar je vodila Mirela Kotarac, stručnjakinja iz područja upravljanja ljudskim resursima u međunarodnoj tvrtki „Cemex“.

Svatko će se složiti da je biti kandidat na razgovoru za posao najčešće vrlo stresno. Međutim, na seminaru je bilo vrlo zanimljivo čuti i da je poslodavac „pod pritiskom“, jer u svoj radni tim želi primiti najboljeg kandidata. Koji je, pak, kandidat uistinu najbolji, mora procijeniti tijekom samo jednog ili najviše nekoliko susreta.


Na što sve treba paziti prilikom pisanja životopisa i zašto je važno napisati ne samo sadržajan i pregledan, već i uredan i gramatički i pravopisno točan životopis bez tiskarskih grešaka, što treba biti obavezan prvi korak kandidata kad mu stigne poziv na intervju s poslodavcem, kako se pripremiti za intervju, na koji način napraviti SWOT analizu svojih karakteristika, kako istražiti tvrtku u kojoj želite raditi i kako doći do ideja o tome što pitati poslodavca na razgovoru, s pažnjom su poslušali sudionici seminara.

Osobit interes i mnogo pitanja prisutnih izazvala je tema provokativnih i situacijskih pitanja. Jesu li usvojili prezentirano, sudionici su pokazali tijekom nekoliko izvedenih vježbi.
Kako je „Cemex“ najveći svjetski proizvođač betona, a „Cemex Hrvatska“ vodeći regionalni proizvođač cementa i betona, te jedan od vodećih izvoznika u Hrvatskoj, ne čudi interes koji su okupljeni pokazali za karijerom u ovoj uspješnoj međunarodnoj kompaniji.