Predavanje Zanimanja budućnosti

Predavanje "Zanimanja budućnosti" je organizirano u suradnji Informacijskog centra Europe Direct Nova Gradiška, Informacijskog centra Europe Direct Slavonski Brod, Tehničke škole Slavonski Brod i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Područnog ureda Slavonski Brod. U događaj su posredno bili uključeni i Europski dom Slavonski Brod te Industrijski park Nova Gradiška unutar kojih djeluju Europe Direct centri. Predavanje je održala Gordana Alfeldi, stručna savjetnica Centra za informiranje i savjetovanje o karijeri iz Slavonskog Broda.

Svrha organizacije predviđenog događanja je razumijevanje novih potreba promjenjivog EU i unutrašnjeg tržišta rada te boljeg razumijevanja odgojno-obrazovnog sustava. Cilj joj je povećanje svijesti o poželjnim zanimanjima te potrebe adekvatnih odgovora odgojno-obrazovnog sustava, poticanje na uvrštavanje programa koji nude nove vještine i znanja, te tako posredno jačaju zapošljivost mladih. Tema predavanja se odnosila na upoznavanje politika i mjera zapošljavanja u Europskoj uniji, procese uvođenja mjera Europske unije u nacionalne mjere i obrazovne politike te predstavljanje odgojno-obrazovnih izazova i programa. Osim toga su predstavljeni trenutni i očekivani trendovi na području obrazovanja i zapošljavanja na globalnoj, europskoj i nacionalnoj razini.
Predavanje i rasprava je bilo namijenjeno roditeljima učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola (predstavnicima vijeća roditelja), predstavnicima odgojno-obrazovnih institucija i pučkih učilišta te ostalih relevantnih županijskih i gradskih institucija s područja Brodsko-posavske županije.