Predstavljeni rezultati Projekta resocijalizacije liječenih ovisnika za Splitsko-dalmatinsku županiju

 U sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, koordinatorica ovog projekta za Splitsko-dalmatinsku županiju, prof. Mariza Javor, u CISOK-u Split je predstavila rezultate praćenja savjetovanih osoba obuhvaćenih projektom u proteklih sedam godina.

Predstavljanju su nazočili svi relevantni dionici iz javnog i civilnog sektora u Županiji, koji se bave ovom populacijom.

   

Projektom resocijalizacije na području Splitsko-dalmatinske županije obuhvaćene su ukupno 294 osobe.
U posljednjih sedam godina održavanja projekta 139 uključenih je obuhvaćeno individualnim savjetovanjem.
Za njih 76 izdana su stručna mišljenja za daljnje obrazovanje. Odličan je rezultat projekta što je od njih 76, njih čak 55% (42 polaznika) uspješno i završilo obrazovni program koji im je preporučen, a kojeg su pohađali bez financijske potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Od njih 139, čak 57 polaznika ili 45% je pronašlo posao, redovno radi na našem tržištu rada, a neki su i uspješno otvorili vlastiti obrt. Od Mjera za poticanje zapošljavanja, za uključivanje ove populacije na tržište rada najuspješnijim su se pokazale mjere „Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa“ i „Javni radovi“.

Kao nezaposleni, zabilježeno je 15 osoba, a za 33 osobe, od kojih je većina žena (pa se pretpostavlja da jedan dio njih nije na tržištu rada jer se, slijedeći tradiciju, posvetio obitelji), nema podataka o njihovom daljnjem životnom i karijernom putu.

Rezultati su ohrabrujući i motivirajući za budući rad na integraciji u društvo ove populacije i njezino uključivanje na tržište rada.