Projekt promoviranja deficitarnih obrtničkih zanimanja "Upoznaj obrtnika - postani obrtnik!"

Cilj projekta je pobuđivanje interesa osnovnoškolaca za upis deficitarnih obrtničkih zanimanja Bjelovarsko-bilogorske županije kroz interesantna izlaganja predavača.
Partneri u provedbi, a ujedno i predavači bili su Obrtnička komora Bjelovarsko-bilogorske županije, obrtnici s područja našeg grada i Obrtnička škola Bjelovar.

Predstavljena su zanimanja stolar, bravar, strojobravar i tokar. Upravo su to zanimanja koja su tražena na našem području, a za koja se može obrazovati u našem gradu te za koja postoje odgovarajuća naučnička mjesta u obrtima i poduzećima.
     
 
Učenici su tako informirani o dostupnoj stipendiji za obrtnička zanimanjima, pomoćničkim i majstorskim ispitima.
Obrtnik stolar nas je upoznao s obujmom posla stolara, zahtjevima i finalnim proizvodima.
Vlasnik obrta za strojobravarske radove učenicima je opisao način rada u svom obrtu, najčešće korištene alate, raznolikost finalnih proizvoda i nužne osobine učenika praktikanta.
    
Tko će bolje predstaviti obrtničko zanimanje i zainteresirati osnovnoškolce za upis u obrtničko zanimanje, nego učenik prvog razreda za smjer bravar. Učenik Hrvoje Biškupec  odjeven u radnu odjeću prikazao je dijelove koje je imao prilike izraditi tokom praktične nastave u školi i vrlo je živo opisao svoje dojmove obrazovanja za bravara, nastavu u školi, u radionici i kod poslodavca.
    
 
Glavni tehnolog i majstor tokar jednog bjelovarskog poduzeća naglasili su važnost dobrog promišljanja o odabiru smjera za srednjoškolsko obrazovanje. Istaknuli su način rada, uvjete i zahtjeve u poduzeću te očekivanja koja imaju prilikom primanja praktikanata. Riječima ohrabrenja i primjerima uspješnog rada potaknuli su osnovnoškolce na odabir deficitarnih obrtničkih zanimanja.
   
Sudionicima je na kraju kao povod na razmišljanje prikazan film „Kakav bi bio život bez obrtničkih zanimanja“ .