Saznali smo za vas

 Europska komisija  je u okviru programa Erasmus+ predstavila inicijativu kojom dodatno podupire učenje i mobilnost mladih u Europi. Zahvaljujući inicijativi „Move2Learn, Learn2Move“ najmanje 5000 mladih građana dobit će priliku da sami ili sa svojim razredom na održiv način putuje u druge zemlje EU-a. Ta jednokratna inicijativa, pokrenuta povodom 30. godišnjice programa Erasmus, u skladu je s dva prioriteta Komisije: vratiti fokus na mlade u Europi i olakšati mobilnost građana EU-a, posebice mobilnost s niskom raznom emisija. Inicijativa „Move2Learn, Learn2Move“ temelji se na ideji koja je 2016. iznesena u Europskom parlamentu. Provest će se putem platforme eTwinning, najveće mreže nastavnika na svijetu. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije, dokumentu s najčešćim pitanjima i informativnom članku o eTwinningu.

Inicijativu će moći iskoristiti svi školski razredi s učenicima u dobi od 16 do 19 godina i više koji sudjeluju u eTwinningu. Trebat će navesti žele li se prijaviti za besplatne putne karte, koje će se dodijeliti za najbolje projekte eTwinninga u svakoj zemlji koja sudjeluje. Pri odabiru najboljih projekata važan će kriterij biti socijalna uključenost. Pobjednici će moći sami odabrati vrijeme putovanja u razdoblju od kolovoza 2017. do prosinca 2018. Učenici će putovati ili u skupini u okviru školskog izleta ili samostalno, ovisno o odluci roditelja i nastavnika.

Na raspolaganju su sve vrste prijevoza, prijevoznici i linije, a u obzir se uzima kriterij održivosti te polazište i odredište učenika koji sudjeluju. Neki prijevoznici podržavaju inicijativu posebnim popustima za sudionike.