Seminar o EU fondovima i mogućnostima zapošljavanja u EU

Ovaj seminar, kojeg su u CISOK-u Split 27. veljače održali savjetnik EURES-a iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i viša savjetnica iz RERA-e, javne ustanove za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, okupio je velik broj sudionika, osobito mladih. To govori o velikom interesu za poslovne mogućnosti koje se nude građanima Republike Hrvatske, kao zemlje članice Europske Unije.  


 
Gorana Baničević, viša savjetnica iz RERA-e, polaznike je upoznala s mogućnostima korištenja EU fondova u Hrvatskoj u različitim djelatnostima, kako aplicirati na natječaje za EU fondove, te koje sve kriterije treba ispuniti da se dobiju sredstva. Najavila je i skoro raspisivanje natječaja za sudjelovanje u  RERA-inoj „EU školi“, u kojoj polaznici uče kako osmisliti projekt u skladu s razvojnim prioritetima EU, te kako ga pripremiti sukladno obrascima koje je propisala Europska komisija. Sudeći po pitanjima i raspravi prisutnih,  sudionici su prepoznali  pisanje EU projekta kao način na koji mogu sami sebi stvoriti radno mjesto.
Matko Gović, savjetnik EURES-a, u drugom dijelu  seminara sudionicima je predstavio EURES, mrežu javnih zavoda za zapošljavanje država članica Europskog gospodarskog prostora i Švicarske, te ih informirao kako im EURES može pomoći prilikom traženja posla na području ovih zemalja.