Studenti splitskog Pomorskog fakulteta u potrazi za svojom „Kartom za brod“

 Na Sajmu su svoju ponudu slobodnih radnih mjesta prikazali poslodavci iz ovog sektora. Veliku pozornost okupljenih studenata pobudila je tribina „Karijere u nautičkom turizmu“, koja je kao goste-sudionike okupila predstavnike relevantnih poslodavaca iz Županije, sveučilišne profesore, iskusne skipere, te studente koji rade kao skiperi. Kao predstavnica CISOK-a na tribini je sudjelovala Maja Frapporti-Roglić.


      

Bilo je vrlo zanimljivo na jednom mjestu čuti različita gledišta.

 Poslodavci su govorili o ponudi poslova u ovom rastućem sektoru, te o očekivanjima koja imaju od svojih radnika, osobito u pogledu potrebnih profesionalnih vještina. Profesori na Pomorskom fakultetu predstavili su svoja nastojanja da program obrazovanja studenata za poslove u pomorstvu prilagode zahtjevima tržišta rada, zbog čega je od sljedeće akademske godine u velikoj mjeri produženo trajanje studentske prakse u nastavnim bazama Fakulteta.

         

Studenti koji već rade kao skiperi iznijeli su prednosti stjecanja radnog iskustva i upoznavanja s potencijalnim poslodavcima već za vrijeme studija. Savjetnica za karijeru iznesena gledišta i zahtjeve, te smjernice koje su poslodavci dali studentima uklopila je u stanoviti „opći okvir“, objasnila okupljenim studentima kako se korištenjem usluga CISOK-a mogu bolje pripremiti i uspješnije nastupiti na tržište rada, te i „na licu mjesta“ ponudila neke savjete kako se izboriti za posao, ali i ostati zaposlen.

         

„Karta za brod“ bila je još jedna prilika za predstavljanje usluga karijernog informiranja i savjetovanja i na štandu CISOK-a. Studenti su i sudjelovali u CISOK-ovim „brzopoteznim“ vježbama s temom istraživanja svojih potencijala i vještina samoprezentiranja. Osim aktivnosti na sam dan Sajma, za studente Pomorskog fakulteta su u tjednima prije Sajma u CISOK-u organizirane tri radionice s temama vještina traženja posla i uspješnog izlaska na tržište rada.