„Studirati, ili se zaposliti?“ – Maturanti Klesarske škole na grupnom informiranju u CISOK-u

  U CISOK-u Split 19. siječnja održano je grupno informiranje maturanata smjera klesarski tehničar. Maturantima ovog specifičnog srednjoškolskog programa, iz glasovite Klesarske škole Pućišća na otoku Braču,  pruženo je mnoštvo relevantnih informacija, kao i stručnih savjeta za donošenje ove važne odluke u karijeri: studirati, ili se zaposliti?

 
 Dok su neki od učenika još neodlučni hoće li nastaviti obrazovanje ili pak izaći na tržište rada, drugi su već donijeli odluku. Zato su u CISOK-u informirani i o tome što ih sve čeka prilikom upisa na fakultete, kao i o tome na što moraju biti spremni prilikom ulaska u svijet rada. Na informiranju je obrađena i tema državne mature, kao uvjeta bez kojeg se ne može upisati ni na jedan studijski program, a koja, s druge strane, nije obavezan završni dio njihovog srednjoškolskog obrazovanja.

Koji su studijski smjerovi u Hrvatskoj  srodni njihovoj sadašnjoj struci, pa stoga vjerojatno i njihovim profesionalnim interesima, na kojim poslovima mogu raditi kad završe pojedini studij, kakvi su kriteriji za upis na te programe, što su to ECTS bodovi, gdje sve mogu naći dodatne korisne informacije o studijima, studentskim stipendijama, smještaju u studentske domove, samo su neke od iznešenih informacija, kojima je cilj bio pomoći maturantima da steknu sliku o visokom obrazovanju, donesu odluku o tome žele li krenuti tim putem, kao i olakšati im taj put, ako se za njega odluče.  


 
S druge strane, maturanti su upoznati i s mogućnostima pronalaska zaposlenja u svojoj klesarskoj struci. Kakve im uvjete propisuje Obrtnička komora žele li otvoriti obrt, mogu li otvoriti poduzeće, koji se poslodavci bave vađenjem i/ili obradom kamena u Županiji, koliko je nezaposlenih klesarskih tehničara u Županiji i kojim se ritmom zapošljavaju posljednjih nekoliko godina, omogućavaju li im gospodarske prilike da se zadrže  na svojim radnim mjestima ili ne, samo su neki od aspekata slike tržišta rada s kojima su upoznati maturanti.

Poseban skup informacija i savjeta odnosio se na to koliko sami  mogu pridonijeti svom što bržem zapošljavanju.  Tko im sve iz njihove društvene mreže može pomoći da nađu posao, koji su sve načini traženja posla i koji su najčešći načini kojima nezaposleni u Hrvatskoj dolaze  do radnog mjesta, kako izgleda kvalitetan životopis i molba za posao i kolika je njihova važnost, neke su od informacija i savjeta koje su dobili na informiranju u CISOK-u.