Svjetski dan voda u CISOK-u Split obilježen radionicom „Voda je moj kruh“

Svjetski dan voda, 22. ožujka, u splitskom CISOK-u obilježen je radionicom „Voda je moj kruh“, na kojoj su sudjelovali učenici trećeg razreda Osnovne škole „Lučac“. Kako je to bio njihov prvi posjet CISOK-u, ovom prigodom im je objašnjeno koje im sve usluge ovog Centra mogu biti korisne, te koja je uloga CISOK-a u cjeloživotnom učenju.
U prvom dijelu radionice učenici su se kroz prezentaciju i živu raspravu upoznali sa značenjem pojmova kao što su karijera, posao i zanimanje. Kroz raspravu su utvrdili i zašto postoje različita zanimanja, te na koji način se odabire vlastito zanimanje. Složili su se da, u školskim i vanškolskim aktivnostima, ono u čemu su dobri i što vole, trebaju razvijati, te u tome biti i uporni i hrabri.

U daljnjem tijeku radionice, u sklopu bavljenja temom Svjetskog dana voda,  istaknuta je važnost vode za čovjeka i za sva živa bića, jer bez nje nema života. Razmatrali su se i problemi zagađenja vode, nedostatka pitke vode, te što svaki pojedinac može učiniti u cilju njenog očuvanja i zaštite.
Na kraju uvodnog dijela učenici su rješavali zagonetku: tko sve za sebe može reći: „Voda je moj kruh!“, te što to znači „kruh sa sedam kora“.
Naravno, svi ljudi koji za kruh zarađuju baveći se – vodom, mogu reći „Voda je moj kruh!“, a „kruh sa sedam kora“, kako se to kaže u narodu, jedu – pomorci!Koja su to ostala zanimanja koja se, na ovaj ili onaj način bave vodom, pokušali su se dosjetiti sami učenici. Za svako „vodeno“ zanimanje kojeg su se dosjetili, pa i za još neka, odredili smo i zapisali na ploču koje sve pojedinačne poslove uključuje. Učenici, podijeljeni u grupe, dobili su zadatak crtežima prikazati te poslove – svaka grupa za svoje zanimanje. Tako su nastali vrlo maštoviti i kvalitetni crteži, koje smo objedinili u plakat „Voda je moj kruh“. Svi zainteresirani plakat mogu vidjeti u prostoru našeg CISOK-a!Na kraju radionice, svaka grupa je ostalima i crtežom i riječima objasnila koje sve poslove uključuje zanimanje za koje je bila zadužena. Ovi javni nastupi objave rezultata timskog rada popraćeni su burnim, zasluženim pljeskom, a svi su polaznici prije odlaska iz CISOK-a dobili i diplomu za sudjelovanje na radionici.Organiziranjem ovakvih i sličnih aktivnosti za učenike različitih uzrasta, CISOK pomaže ostvarenju vrijednog cilja, a to je da djeca i mladi tijekom svog školskog razdoblja budu što više angažirani u aktivnostima koje im ne nude samo činjenično znanje, već predstavljaju tzv. „školu života“, odnosno osposobljavaju ih za „stvaran“ život. Kao što svako putovanje počinje prvim, najsitnijim korakom, tako je i druženje s CISOK-om i aktivno korištenje njegovih usluga, za ove vesele „trećašiće“ započelo 22. ožujka, sudjelovanjem na radionici „Voda je moj kruh“.