U CISOK-u Split prezentiran program „Erasmus za poduzetnike početnike“

U splitskom CISOK-u 3. ožujka su Goranka Košta, voditeljica Odsjeka za međunarodne politike Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Split, i Tajana Kesić Šapić, direktorica Sektora za industriju HGK-a, poslodavcima predstavile usluge HGK-a, te posebno program „Erasmus za poduzetnike početnike“.

Ovaj program spaja iskusne poduzetnike i poduzetnike početnike iz različitih zemalja, tako što omogućava da poduzetnik početnik iz jedne zemlje ode na praksu kod iskusnog poduzetnika iz druge zemlje. Moguće trajanje prakse je od najmanje jednog do najviše šest mjeseci, a čitav boravak u inozemstvu  financira se sredstvima Europske Unije.
 Za sudjelovanje u projektu mogu aplicirati svi punoljetni građani koji imaju poslovnu ideju, bilo za pokretanje novog posla, ili za razvijanje već postojećeg, i to u svim područjima djelatnosti. Projekt je otvoren i za studente pri kraju studija, nezaposlene, i one koji već rade kod nekog poslodavca, ali bi htjeli pokrenuti vlastiti posao.


Hrvatska gospodarska komora nosilac je čitavog postupka; nakon izvršene on-line prijave, povezuje poduzetnika početnika i iskusnog poduzetnika, organizira potpisivanje ugovora i priprema poduzetnika početnika za boravak u inozemstvu. Kad stigne u zemlju domaćina, poduzetniku je na raspolaganju i sva moguća pomoć tamošnje organizacije poduzetnika.
Visina odobrene stipendije određuje se na osnovi troškova života u zemlji domaćinu i isplaćuje se  unaprijed jednom mjesečno. Jedina obveza poduzetnika na praksi je da svoje troškove (osim troška stanarine) pravda prikupljenim računima, te da jednom mjesečno podnosi izvještaj o praksi koju obavlja. Čak ako na kraju i odustane od svog poslovnog plana i ne pokrene vlastiti posao, znanje i iskustvo koje je stekao u inozemnoj tvrtci dobro će iskoristiti za rad kod nekog drugog poslodavca.


Na prezentaciji je bilo zanimljivo čuti i dosadašnja iskustva s programom. Preko 90% poduzetnika početnika ustvrdilo je u provedenoj anketi da ih je sudjelovanje u programu potaklo da pokrenu posao, a 93% da im je pomoglo u razvoju posla. Iskusni poduzetnici mahom potvrđuju da je sudjelovanje u „Erasmusu“ bilo uspješno, a njih čak 87% izjavilo je da im je ova mogućnost razmjene ideja s nekim iz druge zemlje pomogla u razvoju njihovog posla.
„Erasmus“ je otvoren ne samo za poduzetnike početnike u Hrvatskoj, već i za iskusne poduzetnike u našoj zemlji, koji bi rado primili na praksu poduzetnika iz inozemstva.
Detaljnije informacije mogu se naći na Internet stranici www.entrepreneurs.eu, gdje se ispunjava i on-line prijava.