U splitskom CISOK-u obilježen Međunarodni dan volontera 5. prosinca

 „Isprobaj nešto novo – volontiraj!“ naziv je radionice na kojoj je sudjelovalo 24 učenika trećih razreda Gimnazijskog kolegija „Kraljice Jelene“, a kojom smo obilježili ovaj međunarodni dan u CISOK-u Split.

Srednjoškolci su upoznati s područjima u kojima mogu volontirati, vrstama volonterskog rada, načinima kako pronaći volontersku aktivnost „po svojoj mjeri“, načelima volonterskog rada, koristi od volontiranja za sebe, druge i zajednicu. U skladu s ciljem djelovanja CISOK-a kao centra za razvoj karijere, a osobito pripremanja mladih za što uspješniji izlazak na tržište rada, posebno težište stavljeno je na korist od volontiranja u srednjoškolskoj dobi: otkrivanje vlastitih potencijala, razvijanje novih vještina, umrežavanje i stjecanje praktičnog znanja.

Između ostaloga, sudionici su u radu u grupama razvijali svoje ideje kako se može volontirati u različitim područjima, poput volontiranja u zamišljenoj udruzi mladih, udruzi za djecu sa sindromom Down i udruzi za zaštitu životinja. Njihove asocijacije na pojam volonterstva su: plemenitost, pomaganje, nesebičnost, marljivost, empatija, rad, trud, dobrota, dobrovoljnost. Volonterstvo su definirali kao „dobrovoljan rad kojim plemeniti ljudi pomažu drugima“, a volontera kao „nesebičnu i marljivu osobu koja posjeduje empatiju“.

Srednjoškolci su dobili i praktične upute „odakle početi“ pri traženju svoje prilike za volontiranje na području Splitsko-dalmatinske županije.