Učenici osmih razreda u Područnom uredu u Slavonskom Brodu

 S obzirom da je odabir srednje škole važna odluka, u tijeku je provođenje različitih aktivnosti za učenike osmih razreda. Aktivnosti su na početku školske godine ponuđene svim osnovnim školama na području Brodsko-posavske županije te su, sukladno tome, škole iskazale interes za jednu ili više aktivnosti. One se provode prema predviđenom redoslijedu zaključno s krajem školske godine.

Radionica Upoznavanjem samoga sebe do uspješne karijere pomaže učenicima spoznati vlastite sposobnosti, osobine, vrijednosti i interese. Tako se učenike potiče da sami razmisle o važnim aspektima koji utječu na odabir zanimanja. Štoviše, ukoliko je netko već odlučio što će upisati, ovo je prava prilika da još jednom preispita ili potvrdi svoj odabir.

Interaktivnim predavanjem Portal e-usmjeravanje, učenike se uvodi u mogućnosti ovog portala te ih se upoznaje s alatima koje mogu koristiti pri odabiru zanimanja, pri čemu se naglasak stavlja na Moj izbor.

Predavanje Mogućnosti obrazovanja i rada u Brodsko-posavskoj županiji učenicima pruža konkretne informacije o postojećim školama i zanimanjima u županiji, o suficitarnim i deficitarnim zanimanjima, stipendijama za učenike te ostalim relevantnim informacijama.

Bitne odrednice zanimanja je predavanje namijenjeno roditeljima učenika završnih razreda osnovne škole. S obzirom da roditelji često igraju veliku ulogu u odabiru srednje škole, cilj predavanja je objasniti što je sve važno razmotriti pri odabiru zanimanja te prikazati stanje na tržištu rada u Brodsko-posavskoj županiji.

Naposljetku, ukoliko su učenici neodlučni u vezi s izborom srednje škole ili žele biti sigurni da su dobro odabrali, uvijek se mogu javiti za individualno savjetovanje i informiranje.