EURES je mreža javnih zavoda za zapošljavanje u partnerstvu s Europskom komisijom (zemlje europskog ekonomskog prostora plus Švicarska). EURES mreža pokrenuta je 1993. godine i instrument je poboljšanja mobilnosti odnosno prostorne i profesionalne pokretljivosti radne snage na europskom tržištu rada.

Svrha EURES-a je pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja (job-matching) kako za poslodavce tako i za tražitelje zaposlenja, ali i za sve građane koji smatraju da im princip slobodnog kretanja ljudi može doprinijeti.

U europskim prekograničnim regijama EURES ima važnu ulogu u pružanju informacija i pomoći u rješavanju svih vrsta problema vezanih uz prekogranično putovanje na posao s kojim se mogu susresti radnici i poslodavci.

Više od 900 EURES savjetnika je na dnevnoj bazi u kontaktu s poslodavcima i tražiteljima zaposlenja širom Europe. EURES savjetnici su stručnjaci koji imaju vještine za pružanje tri osnovne EURES usluge: informiranje, usmjeravanje i posredovanje kako tražiteljima zaposlenja, tako i poslodavcima zainteresiranima za europsko tržište rada. Razvili su specijalizirano znanje o praktičnim, pravnim i administrativnim pretpostavkama vezanim uz mobilnost na nacionalnom i međudržavnom stupnju, te rade unutar javnog zavoda za zapošljavanje svake zemlje članice ili unutar drugih partnerskih organizacija u EURES mreži.

Ciljevi EURES-a su za tražitelje zaposlenja i poslodavce promovirati: razvoj jedinstvenog europskog tržišta rada otvorenog svim radnicima zemalja članica EU-a, međudržavnu, međuregionalnu i međugraničnu razmjenu slobodnih radnih mjesta i prijava za zapošljavanjem, kao i transparentnost i razmjenu informacija o pojedinim nacionalnim/regionalnim tržištima rada, uvjetima života, obrazovanju te metodologiji i indikatorima na statističkom stupnju.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju Hrvatski zavod za zapošljavanje postao je dio europske mreže javnih službi za zapošljavanje (EURES) čime je hrvatskim građanima postala dostupna usluga posredovanja pri zapošljavanju u drugim članicama Europske unije.