Dragi osmaši, pri odabiru zanimanja/srednje škole važno je obratiti pažnju na puno čimbenika. Neki od njih su, primjerice, koje su vaše sposobnosti  i u čemu ste dobri, koje su vaše osobine i što odgovara vašoj ličnosti, kakav je status željenog zanimanja na tržištu rada, je li ono zapošljivo (Preporuke za obrazovnu upisnu politiku) te ocjene, budući da su one jedan od glavnih kriterija upisa.

ALATI koji vam pritom mogu pomoći:

Upisi u srednje škole (e-upisi.hr) – aktualna ponuda škola i programa

Detaljan opis zanimanja i srednjih škola za regiju Slavoniju – popis zanimanja i srednjih škola s pripadajućim uvjetima za upis, koje je bilo moguće upisati u školskoj godini 2021./2022.

Kalkukator bodova – izračun bodova za pojedini program

Broj bodova potrebnih za upis (upisi.hr) – najmanji i najveći broj potrebnih bodova za upis pojedinog zanimanja tijekom protekle školske godine

Moj izbor: upitnik interesa i kompetencija

Upitnik se sastoji od 47 pitanja o interesima i sklonostima i 47 pitanja o vještinama, znanjima i sposobnostima. Nakon što je ispunjen upitnik, računalo će analizirati odgovore i predložiti 10 odgovarajućih zanimanja. Klikom miša na bilo koje zanimanje može se dobiti opis pojedinog zanimanja. Rezultate je moguće sačuvati tako da ih se pošalje na e-mail adresu po izboru.