Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Euroguidance

Euroguidance je europska mreža nacionalnih centara koji povezuju sustave profesionalnog usmjeravanja u Europi te promiču mobilnost i pružaju stručnu pomoć savjetnicima za profesionalno usmjeravanje i savjetovanje.

Cjeloživotno učenje, veći ulazak mladih ljudi na tržište rada i povećana mobilnost unutar europskoga prostora neki su od istaknutih elemenata u Europskoj strategiji za pametan, održiv i uključiv rast – Europa 2020. Profesionalno usmjeravanje ključno je za postizanje ovih ciljeva. Utom je kontekstu profesionalno usmjeravanje igralo važnu ulogu u europskim politikama obrazovanja i zapošljavanja, te je još 1992. godine, u okviru programa Petra, uspostavljena Euroguidance mreža.

Danas Euroguidance mreža broji više od 50 nacionalnih centara u 34 europske zemlje. Financijsku podršku Euroguidanceu trenutačno pruža Europska komisija u okviru Programa za cjeloživotno učenje, a dio financijske podrške osigurava se iz proračuna zemalja članica mreže. Svojim radom Euroguidance mreža doprinosi ostvarenju osnovnog cilja Programa za cjeloživotno učenje, a to je promicanje Europske unije kao naprednog društva znanja s održivim ekonomskim razvojem te jačom socijalnom kohezijom.

Osnovne aktivnosti Euroguidance centara razlikuju se u pojedinim zemljama, ali zajedničko im je to da su usmjerene prema ostvarenju dvaju osnovnih ciljeva mreže.

Primarna ciljana skupina Euroguidance mreže jesu savjetnici u profesionalnom usmjeravanju. U sekundarnu ciljanu skupinu Euroguidance mreže ubrajaju se studenti, učenici i svi ostali koji žele studirati u inozemstvu, osobe koje se bave obrazovanjem i osposobljavanjem profesionalnih savjetnika te ostali dionici sustava obrazovanja i osposobljavanja.

Nadalje, Euroguidance centri promiču sinergiju i suradnju s drugim relevantnim europskim mrežama i inicijativama što se posebno odnosi na ELGPN, EUROPASS i EURES. U okviru nacionalnoga konteksta, Euroguidance centri su također usmjereni prema razvoju suradnje s predstavnicima lokalne, regionalne i nacionalne vlasti.

Mrežna stranica Euroguidancea služi kao zajednička platforma za diseminaciju i razmjenu informacija. Sadrži kontakte i informacije o nacionalnim Euroguidance centrima i predstavlja svojevrsnu podršku upravljanju mrežom. Pruža informacije o sustavima profesionalnog usmjeravanja u zemljama sudionicama te sadrži bazu nacionalnih i međunarodnih projekata kao i primjere dobre prakse vezane za područje profesionalnog usmjeravanja. U okviru stranice djeluje i virtualna zajednica profesionalnih savjetnika Guidenet koja savjetnicima omogućuje razmjenu ideja, iskustva i prakse s kolegama iz cijele Europe.

Više informacija o Euroguidance centru Hrvatska možete pronaći ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Kliknite ovdje

"*" indicates required fields

Molimo Vas pošaljite nam poruku kako bi mogli ispraviti sadržaj

Hidden