Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Održan Okrugli stol stručnih suradnika osnovnih i srednjih škola i CISOK-a Vukovar

27. siječnja 2020.

|

Svi centri, Vukovar

Dana 24. siječnja 2020. u prostorijama CISOK-a Vukovar održan je Okrugli stol pod nazivom „Usluge CISOK-a za učenike osnovne i srednje škole“. Na Okruglom stolu sudjelovali su stručni suradnici osnovnih i srednjih škola s područja grada Vukovara i okolice.

Teme Okruglog stola bile su:

 • usluge CISOK-a Vukovar
 • izvješće o provedenoj Anketi o profesionalnim namjerama učenika završnih razreda osnovne i srednje škole tijekom školske godine 2018./2019.
 • analiza izdanih mišljenja za učenike s teškoćama za školsku godinu 2019./2020.
 • dogovor oko grupnih informiranja učenika završnih razreda
 • Ankete o profesionalnim namjerama učenika – školska godina 2019./2020.
 • sklapanje Sporazuma o suradnji

Na početku je sudionicima prezentiran kratak pregled aktivnosti i usluga CISOK-a Vukovar namijenjenih učenicima osnovnih i srednjih škola. Posebna važnost usmjerena je na upitnik Moj izbor: upitnik interesa i kompetencija, postupak njegova rješavanja i značenje koje imaju rezultati odnosno popis zanimanja koja upitnik preporučuje. Potom je predstavljeno izvješće provedene Ankete o profesionalnim namjerama učenika završnih razreda osnovne i srednje škole tijekom školske godine 2018./2019., s naglaskom na broj učenika za koje je procijenjeno da su im potrebne usluge profesionalnog usmjeravanja pri HZZ/CISOK centrima. Sudionicima Okruglog stola predstavljena je i analiza izdanih mišljenja za učenike s teškoćama za školsku godinu 2019./2020.

Istaknuti su i primjeri dobre prakse poput grupnih informiranja učenika završnih razreda osnovne i srednje škole, individualnih savjetovanja neodlučnih učenika kojima je potrebna stručna podrška u donošenju odluke oko odabira zanimanja odnosno obrazovnog programa, održavanje roditeljskih sastanaka za roditelje učenika osmih razreda, održavanje terenske nastave u CISOK-u Vukovar, sudjelovanje CISOK-a Vukovar u školskim projektima na temu Poduzetništvo te suradnja sa srednjim školama strukovnih usmjerenja pri posjeti manifestaciji Dana poslova u turizmu u Osijeku.

Stručnim suradnicima podijeljene su i predstavljene ovogodišnje Ankete o profesionalnim namjerama učenika te je dogovoren termin povrata ispunjenih anketa.

Prezentirani su primjeri dobre prakse suradnje CISOK-a i škola kroz provedbu definiranih aktivnosti u Sporazumima o suradnji te su pozvani predstavnici škola, koji to još nisu učinili, da potpišu Sporazume o suradnji.

Zaključeno je kako postoji prostor za unaprjeđenje suradnje CISOK-a Vukovar i osnovnih odnosno srednjih škola u području profesionalnog usmjeravanja, a glavni zaključci Okruglog stola te aktivnosti koje će biti provedene u sljedećem razdoblju su:

 • razvoj daljnje suradnje u provedbi grupnih informiranja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola
 • unaprjeđivanje identifikacije neodlučnih učenika i organizacija individualnih savjetovanja
 • sudjelovanje savjetnica CISOK-a na sastancima s roditeljima učenika završnih razreda s ciljem kvalitetnijeg informiranja u procesu profesionalnog usmjeravanja
 • provedba radionica na temu profesionalnog usmjeravanja za učenike 7. razreda osnovne škole i učenike 2./3. razreda srednje škole
 • suradnja CISOK-a i škola u provedbi aktivnosti promocije različitih zanimanja, s naglaskom na nedostajuća zanimanja
 • nastavak suradnje vezano uz ispunjavanje Anketa o profesionalnim namjerama učenika
 • sklapanje Sporazuma o suradnji između CISOK-a Vukovar i osnovnih i srednjih škola
 width=
 width=
 width=
 width=