Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

CISOK Virovitica sudjelovao na Okruglom stolu: “Kako županijskom gospodarstvu osigurati potrebnu radnu snagu?”

20. veljače 2023.

|

Virovitica

Okrugli stol na temu „Kako županijskom gospodarstvu osigurati kvalitetnu radnu snagu?“ organizirala je Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Virovitica u suradnji s partnerima,  Virovitičko-podravskom županijom te CISOK centrom, HZZ – Područni ured Virovitica, 16.2.2023. uoči 26. Viroexpa, Međunarodnog sajma gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede. Okrugli stol obuhvatio je prezentaciju dviju anketa provedenih na problematiku radne snage iz perspektive poslodavaca, ali i nezaposlenih, kao i panel-raspravu.

Stručna savjetnica za razvoj karijere i cjeloživotno obrazovanje iz CISOK centra Virovitica, HZZ PU Virovitica, psihologinja Maja Šajatović, predstavila je rezultate ankete za nezaposlene pod nazivom "Zapošljivost, profesionalni interesi i stavovi nezaposlenih o mogućnostima zapošljavanja u Virovitičko-podravskoj županiji". U anketi koja je provedena od lipnja do rujna 2022. godine, sudjelovalo je 351 evidentiranih nezaposlenih s područja županije, a ispitani su demografski podaci, zapošljivost, stručnost te profesionalni interesi nezaposlenih kao i njihovo iskustvo rada te stavovi o mogućnostima zapošljavanja u Virovitičko-podravskoj županiji. Cilj ankete bio je utvrditi potrebe i izazove s kojima se suočavaju nezaposlene osobe na tržištu rada kao i očekivanja koja imaju prema poslodavcima i uvjetima rada u Hrvatskoj kako bi se dobile smjernice u kreiranju daljnjih aktivnosti.

Rezultate ankete o očekivanjima i potrebama poslodavaca za radnom snagom, predstavila je viša stručna suradnica HGK – Županijske komore Virovitica Suzana Kolesarić.

U sklopu Okruglog stola održana je i panel rasprava na temu „Radna snaga – potreba, iskustva i izazovi“ u kojoj je sudjelovalo šest panelista, a vodila ju je novinarka Marija Lovrenc.

Kroz zajedničku raspravu i zaključke ponudila su se potencijalna rješenja u okviru tržišta rada, potreba radnika i poslodavaca te osiguravanja kvalitetne radne snage na području Virovitičko-podravske županije.