Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Predavanje „Prvi koraci nakon mature“ u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina

7. svibnja 2024.

|

Virovitica

Stručna savjetnica CISOK-a iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje - Područnog ureda Virovitica, Sanela Rukavina, je 6. svibnja 2024. održala predavanje u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina.

Učenici su sudjelovali na predavanju „Prvi koraci nakon mature“ te su dobili informacije o tome što nakon srednje škole. Upućeni su kako se uključiti u tržište rada, koja su im prava i obaveze te im je objašnjeno što ih očekuje prilikom prijave u evidenciju u HZZ-a. Učenicima su predstavljena prava nezaposlenih osoba, kao i mogućnosti korištenja mjera aktivne politike zapošljavanja. Učenicima je predstavljena uloga CISOK-a i usluge koje nudi, poput određivanja karijernog puta, profesionalnog razvoja i jačanja kompetencija. S učenicima je razgovarano o metodama traženja posla, prikazane su im internetske stranice burze rada i e-Usmjeravanja, a ukazano im je i na razlike između javljanja na natječaj i slanja otvorene molbe. Učenicima je objašnjeno što treba sadržavati molba za posao i kvalitetan životopis te se razgovaralo o tome kako se predstaviti poslodavcu. Osim toga, učenicima je rečeno što je važno poduzeti ako se odluče na nastavak obrazovanja za višu razinu kvalifikacije.

Učenici su potaknuti na cjeloživotno učenje te im je objašnjeno kako za veću konkurentnost na tržištu rada trebaju biti spremni na unapređivanje svog znanja, sposobnosti i vještina.