Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Dan profesionalnog usmjeravanja učenika OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Virovitica

25. travnja 2024.

|

Virovitica

U srijedu, 24. travnja 2024., Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Virovitica sudjelovao je na Danu profesionalnog usmjeravanja učenika osmih razreda u OŠ Ivane Brlić – Mažuranić Virovitica te je savjetnica za profesionalno usmjeravanje i selekciju Izabela Ivačić predstavila učenicima temu „Kamo nakon osnovne škole?“.

Učenicima je objašnjen pojam profesionalnog razvoja, njegove faze kao i potencijalne pogreške pri izboru zanimanja. Na predavanju se razgovaralo o tome što učenicima može pomoći u donošenju odluke oko budućeg zanimanja te su im objašnjeni pojmovi interesa, sposobnosti i vrijednosti. Također, učenicima je predstavljena važnost informiranja o svijetu rada, osobito o sadržaju i uvjetima rada, mogućnostima zapošljavanja te drugim objektivnim čimbenicima. Predstavljeni su programi u školama na području Virovitičko-podravske županije za školsku godinu 2024./2025., kao i tražena zanimanja te deficitarni studijski programi.

Učenicima je naglašena važnost motivacije u kontekstu profesionalnog razvoja te im je ponuđena pomoć u istraživanju svog profesionalnog razvoja. Objašnjena im je uloga Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u pružanju usluga profesionalnog informiranja i savjetovanja. Prikazana im je uloga CISOK-a te su upućeni na stranice e-Usmjeravanja, osobito na alate upravljanja karijerom kako bi rješavanjem interaktivnih upitnika stekli jasniju sliku o svojim osobinama i donijeli kvalitetnu odluku o budućem obrazovanju i zapošljavanju.