Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Konferencija „Čovjek uči dok je živ“

19. svibnja 2023.

|

Rijeka, Svi centri

U sklopu obilježavanja Dana Europe, Riječka razvojna agencija Porin je 18. svibnja 2023. u suradnji s Europe Direct Rijeka, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područnom službom Rijeka i Savjetom mladih Grada Rijeke organizirala konferenciju pod nazivom „Čovjek uči dok je živ“.

Europska komisija je 2023. godinu proglasila Godinom vještina u cilju jačanja europske konkurentnosti, boljeg usmjeravanja ulaganja, suradnje s tvrtkama i usklađivanja potreba tvrtki s težnjama ljudi. Europska komisija ovime želi pružiti novi poticaj cjeloživotnom učenju radi boljeg korištenja potencijala europske radne snage, ali i kvalitetnijih prilika kod prelaska s jednog radnog mjesta na drugo. Važno je povezivanje ambicija i sposobnosti pojedinaca s prilikama i potrebama tržišta, kao i uključivost i zapošljavanje što većeg broja ljudi, osobito trenutno nezaposlenih mladih i žena.

Konferencija „Čovjek uči dok je živ“ je organizirana kako bi relevantni dionici tržišta rada Primorsko-goranske županije raspravili pitanja vezana za cjeloživotno učenje s naglaskom na potrebe tržišta rada, prezentirali aktualne ponude za navedene potrebe te predočili primjere dobre prakse.

Pozdravne riječi održali su gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, direktor Riječke razvojne agencije Porin Dario Zorić, predsjednik Savjeta mladih Grada Rijeke Luka Čanković i predstojnik HZZ Područne službe Rijeka Željko Marković.

Konferenciju je uveličalo potpisivanje sporazuma o suradnji Centra za informiranje i savjetovanje u karijeri Rijeka i Riječke razvojne agencije Porin d.o.o. u cilju omogućavanja još većeg sinergijskog učinka u informiranju, savjetovanju i edukacijama nezaposlenih i zaposlenih te zajedničkim projektima.

Uslijedilo je izlaganje Europa Direct Rijeka o Europskoj godini vještina kojeg je održao voditelj Dario Zorić, a zatim predstavljanje potpora za obrazovanje, usavršavanje i osposobljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od strane predstojnika HZZ PS Rijeka Željka Markovića.

U okviru konferencije održan je okrugli stol pod nazivom „Čovjek uči dok je živ“ čiji panelisti su bili Sara Sušanj iz Udruge Delta, Luka Čanković iz Savjeta mladih Grada Rijeke, Andrej Marušić iz Ustanove za obrazovanje odraslih Dante, Zagorka Prce Veseli iz Centra tehničke kulture Rijeka i Klaudija Skoko iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka čiji su učenici trećih razreda nazočili konferenciji te dobili informacije o mogućnostima korištenja vaučera za obrazovanje i ostalih oblika cjeloživotnog učenja koje im se nude po završetku redovnog školovanja.