Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Pet godina CISOK-a Varaždin

19. srpnja 2018.

|

Svi centri, Varaždin

Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri  mjesto je na kojem svi, bez obzira na dob i/ili razinu kvalifikacije, imaju pristup uslugama cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja i razvoja karijere.  U Varaždinu je CISOK otvoren 19.srpnja 2013. godine te je bio jedan od prvih CISOK-a otvorenih u Hrvatskoj.
 
S obzirom da je planirani koncept rada CISOK-a  tada bio nešto novo i ne baš poznato, početak je bio obilježen različitim aktivnostima, prezentacijama, informiranjima i objavama u lokanim medijima, kako bi varaždinski CISOK  učinili prepoznatljivim u lokalnoj sredini. Naše usluge ubrzo su počele koristiti osnovne i srednje škole, fakulteti, zaposlene i nezaposlene osobe. Kvaliteta usluga Varaždinskog CISOK-a prepoznata je prvenstveno po otvorenosti za suradnju i prilagodljivosti konkretnim potrebama klijenata. Bilo da se radi o pojedincima ili grupama, sve naše usluge uvijek prilagođavamo zahtjevima i potrebama onoga kome se pružaju.
 
Iako se širina i kvaliteta usluga CISOK-a Varaždin teško može opisati brojkama, neke od njih ipak mogu pružiti dojam o našoj uključenosti u procese cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja u lokalnoj zajednici u kojoj djelujemo. Kroz proteklih pet godina, ukupno je pruženo 25 388 usluga, od čega 9 657 nezaposlenim osobama, 6 789 učenicima osnovnih i srednjih škola te 2328 roditeljima učenika. Nezaposlene osobe prvenstveno su koristile našu pomoć oko pisanja molbe i životopisa i priprema za razgovor za posao te naša računala, koja su im na raspolaganju za sve aktivnosti vezane uz traženje posla. Bilo je tu i dugotrajno nezaposlenih koji su uz našu pomoć osvijestili važnost osobnog angažmana i savladali neke nove vještine te su se mnogi na kraju i zaposlili. A bilo je i zaposlenih koji su odlučili krenuti nekim novim smjerom na svom karijernom putu te im je na toj prekretnici trebala naša stručna pomoć i podrška.
S druge strane, velik broj provedenih aktivnosti bilo je usmjereno na prevenciju pogrešnih karijernih izbora i na pravovremeno usvajanje vještina upravljanja vlastitom karijerom. Pri tome smo se vodili činjenicom da je današnje tržište rada promijenjeno i u velikoj mjeri nepredvidljivo; neke struke izumiru, neke su deficitarne, a neke će se tek pojaviti. Ono što je nama bilo važno, svakoj osobi osvijestiti važnost  cjeloživotnog učenja, prilagodljivosti promjenljivim uvjetima rada, ali i poučiti ih vještinama donošenja karijernih odluka. Tome smo pokušavali poučiti sve naše klijente, naročito  učenike nižih razreda kroz prigodne radionice, učenike sedmih i osmih razreda kroz promišljanja o odabiru budućeg zanimanja te učenike srednjih škola i studente, kroz pripremu za uključivanje na tržište rada te savladavanje vještina upravljanja karijerom.
 
Naša iskustva rada i suradnje s partnerima u okruženju su pozitivna, povratne informacije korisnika naših usluga također, a u budućnosti se nadamo da će kroz nove suradnje misija CISOK-a biti još više prepoznata i korištena od strane još brojnijih klijenata.
 
Hvala svima na ukazanom povjerenju i suradnji!