Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Druga prava za vrijeme nezaposlenosti

Druga prava za vrijeme nezaposlenosti odnose se na:

Mirovinsko osiguranje

Pravo na mirovinsko osiguranje ima nezaposlena osoba koja je ostvarila pravo na novčanu naknadu prema odredbama ovoga Zakona i koja ispunjava uvjet godina života za stjecanje prava na starosnu mirovinu, dok ne stekne prvi uvjet mirovinskog staža za starosnu mirovinu, ali najdulje u trajanju pet godina.

Zahtjev za mirovinsko osiguranje podnosi se u istom roku u kojem se podnosi zahtjev za novčanu naknadu.

Jednokratna novčana pomoć i naknada putnih i selidbenih troškova

Uvjeti za korištenje prava na jednokratnu novčanu pomoć i na naknadu putnih i selidbenih troškova, koju ima nezaposlena osoba koja se vodi u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje, a kojoj Zavod nije u mogućnosti osigurati zaposlenje u mjestu prebivališta te koja sama ili posredovanjem Zavoda nađe zaposlenje u drugom mjestu regulirani su Odlukom o jednokratnoj novčanoj pomoć i naknadi putnih i selidbenih troškova („NN“, br. 28/2019).

Potrebno je napomenuti da se pod drugim mjestom zaposlenja smatra mjesto zaposlenja na području Republike Hrvatske, države Europske unije, Europskog gospodarskog prostora ili Švicarske Konfederacije navedeno u ugovoru o radu udaljeno više od 80 km od mjesta prebivališta ili boravišta..

Novčana pomoć

  • Novčana pomoć za vrijeme obrazovanja i osposobljavanja 
  • Novčana pomoć osiguranika produženog mirovinskog osiguranja na temelju ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Kliknite ovdje

"*" indicates required fields

Molimo Vas pošaljite nam poruku kako bi mogli ispraviti sadržaj

Hidden