Veličina fonta
Sivi ton
Kontrast
Disleksija

Novosti

Održan sastanak sa stručnim suradnicima u OŠ Splitsko-dalmatinske županije.

1. listopada 2019.

|

Split, Svi centri

CISOK Split i Odsjek za profesionalno usmjeravanje HZZ RU Split organizirali su u CISOK-u 1. listopada radni sastanak sa stručnim suradnicima u osnovnim školama Splitsko-dalmatinske županije. Pozivu su se odazvala 34 stručna suradnika iz cijele Županije.

Na sastanku su savjetnice iz CISOK-a i Odsjeka za PU Maja Frapporti – Roglić i Suzana Svalina Balaš održale prezentacije o provedenim uslugama CISOK-a i Odsjeka u prošloj školskoj godini, kao i statističke pokazatelje. Iznijele su i planove o tijeku suradnje s osnovnim školama u ovoj školskoj godini i neke konkretne upute, te podsjetile okupljene na e-alate koji im stoje na raspolaganju u aktivnostima karijernog usmjeravanja učenika.

 width=

CISOk Split svojim grupnim informiranjima učenika osmih razreda pod nazivom „Početak moje karijere“godišnje obuhvati oko 1500 učenika iz cijele Splitsko-dalmatinske županije iz 34 škole, što je otprilike trećina ukupnog broja učenika osmih razreda u Županiji. Oko polovina osnovnih škola u Županiju kontinuirano surađuje s CISOK-om; otprilike je podjednak broj škola iz Splita i iz Županije čiji učenici prolaze aktivnosti CISOK-a pred izbor srednje škole.

Osim grupnih informiranja učenika i roditelja i individualnih informiranja i savjetovanja o izboru srednje škole, CISOK Split prošle je školske godine organizirao i razne aktivnosti informiranja i promoviranja upisa u strukovne programe, osobito one za deficitarna zanimanja. Održana je akcija „Izaberi pametno – izaberi deficitarno!“, „Posjeti tvrtku – upiši struku“, „Dan deficitarnih zanimanja“, te okrugli stol „Potcjenjujemo li strukovna zanimanja?“.

Sudionici su upoznati sa statističkim podacima o izdanim stručnim mišljenjima za upis u srednju školu, sa zanimanjima koja se najčešće preporučuju, i s drugim podacima o ovoj tematici korisnima za rad stručnih suradnika. Mogli su i usporediti podatke za Splitsko-dalmatinsku županiju, s trendovima u Hrvatskoj.

U „radioničkom“ dijelu sudionici su iznosili postupke profesionalnog usmjeravanja koje koriste u svom radu, kao i one koje bi htjeli koristiti u budućnosti, iz čega je proizašla plodna rasprava koja će, nadamo se, rezultirati obogaćivanjem rada stručnih suradnika na ovom polju.